Jump to content
Elit Fórum

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

grabacs

A Qatsi trilógia 1983-2002 , BRRip

Ajánlott bejegyzések

grabacs

A Qatsi trilógia

6f15117e346b69d09f455bfab811c37b.jpg

Az alapok: Qatsi-trilógia

Godfrey Reggio 1983-as Koyaanisqatsija (Kizökkent világ) számít a non-verbális dokumentumszimfóniák egyik alapművének, amelyben megjelenik a műfajra jellemző összes motívum és későbbi közhely is. A rendező Philip Glass kultikus zenéjére és Ron Fricke gyönyörű, képre komponált montázsasszociációin és az oppozíciókon vezeti végig a nézőt a kizökkent világon. Miből zökkent ki ez a világ? Barlangrajzokból kúszik át a kép a sziklák és felhők világába, ahonnan visszaereszkedünk az idő homályából a pusztulás képeihez. Reggio bányászaton, hatalmas villanyoszlopokon, gyárakon és gépeken keresztül jut el az atombomba villanássáig. A pusztításból kerülünk át a városba, ahol szinte táncolnak a repülők, sietnek az autók és az ég is összeforr a felhőkarcolók ablakain. Reggio filmje különválasztja a mitikus és a profán teret. A kettő látszólag nem vesz egymásról tudomást, ám a Koyaanisqatsiban a természet minden pusztulásban ott van, egyfajta őrző, amely figyelmeztet is. A gyorsítások, a lassítások, az amerikai Monument Valley, a Lake Powell-i boltívszikla, a Grand Canyon, a New York-i Central Terminal képe mind-mind visszatérő képek lesznek a későbbi mozikban. A Koyaanisqatsi utolsó képében egy felrobbanó űrhajó lángoló/táncoló darabjai és a barlangrajzok ötvöződnek; a film szerint, amíg nem vagyunk képesek a mitikus gondolkodásra, addig pusztítani fogunk és az emberiség nem lesz képes elhagyni a földet.

Az 1988-as Powaqqatsi (Változó világ) már lényegileg kevesebbre vállalkozik, mint a nyitódarab. A mítikus világot még értő természeti népek közé kalauzol a film, amelyben hol az egzotikus afrikai halászok, hol a rabszolgasorsú kénbányászok, hol a természeti népek képviselik a közösség szellemét. Filmje kontrasztba is állítja az öntelt és felületes városi létet ezzel a világgal: a civilizált világban a katonák egyforma uniformisai, a panelházak változatlansága hirdeti a komor életet. Reggio itt inkább kultúrantropológiai filmet forgatott és erősen elmozdult az egzotikum és a giccs irányába. Glass vidámabb zenéje és Fricke élénk képei mellett a szegénység egyfajta hamisabb illúzióját kapjuk.

A trilógia záródarabja a 2002-es Naqoyqatsi (Erőszakos világ) a milleniumi „váltás” hangulatában készült film. Jelentős különbség benne, hogy Reggio nem az egzotikummal, hanem ellenkezőleg, torzított, szándékosan szemcsézett, digitális animációkkal tarkított utazásra hív. A film Bábel tornyának képével, egy üres, romos világgal kezdődik, majd fokozatosan megjelennek benne az évezredforduló félelmei: a számítógépes túlvezéreltség, a klónozás, a röntgenképek tömegeiben a lelki halál. Reggio harmadik filmjében az emberi természetet, annak viselkedését és torzulásait veszi számba, amely valódi háború, állandó mozgás és káosz. A befejezésben a pusztulás után a vallások jelképeivel zár, megnyugvást keres, de csak sírás és néma ének marad, a háborgó víz, mint  életadó, már nem ad békét, mint a Powaqqatsiban.

Reggio Qatsi-trilógája ökológiai esszéfilm, amely az egzotikum és a giccs határmezsgyéjén a film montázstechnikájával narratív szimfóniát hoz létre. Művei pont az egzotikus tartalmak miatt különböznek más (hasonló) experimentális filmektől és kerülhetnek be a nagyobb mozik műsorrendjébe.

Ritter György    Poétikus ökológia A non-verbális dokumentumfilmekről
(http://www.filmtett.ro/cikk/3236/poetikus-okologia-a-non-verbalis-dokumentumfilmekrol)


Koyaanisqatsi - Kizökkent világ - (Koyaanisqatsi)   1983
színes, non-verbális, amerikai, zenés filmesszé, BRRip.AVC, 2,18 GB (mp4)

72964ab0dc7482838489b4f32dc2b573.jpg

rendező: Godfrey Reggio
forgatókönyvíró: Ron Fricke, Michael Hoenig, Godfrey Reggio, Alton Walpole
operatőr: Ron Fricke
zene: Philip Glass
vágó: Ron Fricke, Alton Walpole

A dialógusok és valódi cselekmény nélküli film máshol még soha nem látott perspektívából mutatja meg a természet csodáit, a felhőket, a viharokat, a naplementét és az éjszaka fényeit, hol lassítva, hol felgyorsítva az eseményeket, majd az ember alkotta létesítmények művészien fényképezett részleteiben gyönyörködhet a néző, a milliós nagyvárosok forgatagában, a szinte néptelen sivatagok látványában, a különböző népcsoportokhoz tartozó emberi arcokban, de láthatunk balettszerűen mozgó gyártósoron dolgozó robotokat, az ipar képeit, és láthatjuk az emberi pusztítás nyomait is.
Koyaanisqatsi hopi nyelven annyit jelent: egyensúlyából kibillent világ - kizökkent világ. Reggio filmje hol megnyugtatja a nézőt, hol csodálkozásra készteti, de mindenképpen gondolkodásra serkent. Célja, hogy meglássuk a világ hétköznapi csodáit, és megértsük, hogy milyen veszélyek fenyegetik változó világunkat, ha az embernek köszönhetően kibillen a kényes egyensúly!

Informations by PirateClub MediaInfo v1.1

Koyaanisqatsi - Kizökkent világ
Videó információk:
Méret: 2,18 GB
Hossz: 1:26:05
Típus: MPEG-4 (AVC - Advanced Video Codec)
Felbontás: 1280 x 688 pixel
Bitráta: 3 447 Kbps
Képkockák száma/mp: 23.976
Oldalarány: 1.860

Audió információk:
Audiósávok száma: 1
Audiosáv #1 adatai:
Audiósáv típusa: A_AAC/MPEG4/LC (AAC LC)
Csatornák száma: 2
Bitráta: 172 Kbps VBR
Mintavételezési frekvencia: 48.0 KHz

f7908b2d81fdedd3aff0114769de88a1.jpg

Please login or register to see this code.


Saját feltöltés, jelszó nincs.


Powaqqatsi - Változó világ - (Powaqqatsi)   1988
színes, non-verbális, amerikai, zenés filmesszé, BDRip.XviD, 1,37 GB

34a1708e75649e13bc0cd5b6ba9e9f76.jpg

rendező: Godfrey Reggio
író: Godfrey Reggio, Ken Richards
zene: Philip Glass
vágó: Iris Cahn, Bernard Šafařík, Alton Walpole

Francis Ford Coppola és George Lucas (producerek) filmjét különleges koncepció alapján forgatták: hősök, szereplők és párbeszéd nélkül. A párbeszédek helyett zenét hallhatunk a film elejétől a végéig, olyan zenét, ami a világ minden tájának muzsikáját magában foglalja. A karakterek helyett pedig dokumentumfilm-szerű felvételek rögzítik azokat az eseménysorokat, amelyek az emberiség történelmének és kultúrájának bemutatásához szükséges. A pár évvel ezelőtt nagy sikerrel a mozikban játszott Baraka című film elődjének is tekinthető alkotás méltó módon mutatja be az emberiség egyetemességét.

Informations by PirateClub MediaInfo v1.1

Powaqqatsi - Változó világ
Videó információk:
Méret: 1,37 GB
Hossz: 1:35:30
Típus: AVI (XviD - XviD project)
Felbontás: 544 x 416 pixel
Bitráta: 1 913 Kbps
Képkockák száma/mp: 29.970
Oldalarány: 4/3

Audió információk:
Audiósávok száma: 1
Audiosáv #1 adatai:
Audiósáv típusa: MPA1L3 (MPEG-1 Audio layer 3)
Csatornák száma: 2
Bitráta: 128 Kbps CBR
Mintavételezési frekvencia: 48.0 KHz

f7908b2d81fdedd3aff0114769de88a1.jpg

Please login or register to see this code.


Saját feltöltés, jelszó nincs.


Naqoyqatsi - Erőszakos világ - (Naqoyqatsi - Life As War)   2002
színes, non-verbális, amerikai, zenés filmesszé, BDRip.AVC (mp4)

0390e025556616689eead7950f37bb7c.jpg

rendező: Godfrey Reggio
forgatókönyvíró: Godfrey Reggio
operatőr: Russell Lee Fine
zene: Philip Glass
producer: Lawrence Taub, Godfrey Reggio, Joe Beirne
vágó: Jon Kane
 
szereplők:
Bill Clinton
George Harrison
Sir Elton John
Sir Paul McCartney
Ringo Starr
Adolf Hitler
Albert Einstein
Fidel Castro

A Naqoyqatsi egy a szavakon túlmutató páratlan filmélmény, mely a képek és a zene erejét ötvözve merül alá a rendkívül felgyorsult, globálisan behálózott 21. századi világunk szívének mélyére. A mindennapok valóságának a legmodernebb digitális technikával megváltoztatott, hipnotikus erejű képei vonulnak át a mozivásznon Philip Glass lenyűgöző hatású zenéjével kísérve. A film szavak nélkül, döbbenetes erővel ábrázolja, hogy a technika miképpen változtat meg mindent: médiát, művészetet, szórakozást, sportot, politikát, gyógyítást, hadviselést, erkölcsöt, természetet, kultúrát és az emberiség jövőjének arcát.

Informations by PirateClub MediaInfo v1.1

Naqoyqatsi - Erőszakos világ
Videó információk:
Méret: 763,50 MB
Hossz: 1:29:18
Típus: MPEG-4 (AVC - Advanced Video Codec)
Felbontás: 1280 x 694 pixel
Bitráta: 1 050 Kbps
Képkockák száma/mp: 23.976
Oldalarány: 16/9

Audió információk:
Audiósávok száma: 1
Audiosáv #1 adatai:
Audiósáv típusa: A_AAC/MPEG4/LC (AAC LC)
Csatornák száma: 2
Bitráta: 139 Kbps CBR
Mintavételezési frekvencia: 48.0 KHz

f7908b2d81fdedd3aff0114769de88a1.jpg

Please login or register to see this code.


Saját feltöltés, jelszó nincs.

Hozzászólás megosztása


Link a hozzászóláshoz
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Figyelem!

Az oldal használatával elfogadod az általunk hozott szabályokat.