Jump to content
Elit Fórum

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

grabacs

Ron Fricke trilógiája 1985-2012, BRRip

Ajánlott bejegyzések

grabacs

Ron Fricke trilógiája 1985-2012


A zsánert – a Qatsi-trilógia mellett - Ron Fricke operatőr munkái tették híressé, aki Reggio alkotótársa is volt egy ideig, majd találkozott Michel Stearns zeneszerzővel és Mark Magdison producerrel. A trió első közös munkája volt a Chronos (1985) című IMAX mozi. Fricke néhány motívumot kilopott a Qatsi-filmekből, mint például a sivatagi körsvenkeket, a felhők táncát, a Grand Canyon vagy a Monument Valley képét. Kevésbé absztrakt filmet csinált, mint Reggio. Fricke fő motívuma az egzotikum megmutatása maradt, de esszészerű jelleggel, dokumentumelemekkel mögé szeretne látni. A Chronos ebből a szempontból stílusbravúr; először a sivatag köveiből, majd a szobrok arcaiból a látható időt mutatja meg, az árnyékok mozgásával, majd folyamatosan gyorsul a film és a befejezésben a város fényei csak örvénylő vonalakká avanzsálódnak, az idő rabjaivá válnak. Fricke különleges érzékenységgel filmezi az egyiptomi romokat, a Notre Dame-ot, a Szent Péter-bazilikát – mindegyikben az időt próbálja megfogni. Legemlékezetesebb képe az a gyorsított felvétel, amikor a Mont St. Michel kolostorát körbeveszi a dagály, majd visszahúzódik.

Fricke első filmje még csak az időről szólt, a Baraka (1992) viszont már az élet szimfóniája, érett munka. Enciklopédikusan száguld keresztül a világon különböző egzotikus zenékre. A buddhisták között találja meg a saját magunkba helyezett életet, amely az imádság által jön elő. Angkor árnyékaival a fizikai időt, a Galapagos-szigetek állataival, az Uluru vöröslő sziklájával, a megannyi portréval, tánccal a mozgást látatja, mégis mintha mindenki állna az időben. Témáiban a természetrombolás, a szegénység is megjelenik, városképeiben a csirkegazdaságokat állítja párhuzamba az emberrel. A Baraka a műfaj esszenciája, meditatív, nagyszólamú, egyszerre festi le az ürességet (pl. a kambodzsai népirtás képeivel), a magányt, amelybe az ember beleszületik. De feloldozást is nyújt a (előző filmekből is ismerős) víz motívummal, amely megtisztít; a felhők és tűz párhuzama ezúttal megtisztulást, az átlényegülést hozza el. A hit egyfajta megoldás lehet Fricke szerint, majd az utolsó képben kilép a csillagok felé. A két film 20 év után bővült trilógiává, amelyben az idő és az élet bemutatása után az imádságé lesz a főszerep, amit világunk létforgatagáért mond el a rendező, ez pedig a Samsara (2012).

A non-verbális dokuk összességében predesztináltan az ökológiai és ökonómiai pusztulás szimfóniáját rajzolják meg, a némafilmek montázstechnikájának hagyományához és „csendjéhez” egyaránt igazodva. Nagyívű mondanivalójuk, panoramisztikus világképük viszont többnyire az egzotikumot helyezi a középpontba, amely sokszor giccshatáron mozog. Ezek a filmek látvány és tájfilmek, amelybe olykor a modernizmus esszéfilmjeinek tematikája is belekukkant. Meditatív jellege miatt viszont ritkán készül olyan film, amely eljut a mozikba, pedig a film technikai adottságainak jó kipróbálási területe ez a műfaj. Sajnos a társadalomkritikai fennhangok olykor csak közhelyszerű frázisokban és ismételt klisékben jelennek meg. Ez azonban nem azt jelenti, hogy üres látványosságok tárháza ez a tematika.

Ritter György    Poétikus ökológia  A non-verbális dokumentumfilmekről


Kronosz - (Chronos)   1985
színes, non-verbális, amerikai, zenés filmesszé, BRRip.AVC (mp4)

b82b8b0566aa406792c9cae38e00466c.jpg

rendező: Ron Fricke
írók: Constantine Nicholas, Genevieve Nicholas
zene: Michael Stearns

Egy lenyűgöző utazásra indulunk a nyugati civilizáció bölcsőjétől a mai Franciaországig. Egy látványos és izgalmas történelemórát tartunk, ami egyedi felvételeivel az emberiség nagy korszakain repít át bennünket, bemutatva az ember és természet által kreált legnagyobb csodákat. Vezetőnk az utazásban Ron Fricke, a Világok arca - Baraka rendezője lesz.

Informations by PirateClub MediaInfo v1.1

Kronosz
Videó információk:
Méret: 638,16 MB
Hossz: 0:42:34
Típus: MPEG-4 (AVC - Advanced Video Codec)
Felbontás: 1920 x 1076 pixel
Bitráta: 1 999 Kbps
Képkockák száma/mp: 23.976
Oldalarány: 16/9

Audió információk:
Audiósávok száma: 1
Audiosáv #1 adatai:
Audiósáv típusa: A_AAC/MPEG4/LC (AAC LC)
Csatornák száma: 2
Bitráta: 93.0 Kbps VBR
Mintavételezési frekvencia: 48.0 KHz

f7908b2d81fdedd3aff0114769de88a1.jpg

Please login or register to see this code.


Saját feltöltés, jelszó nincs.


Világok arca: Baraka - (Baraka)   1992
színes, non-verbális, amerikai, zenés filmesszé, BRRip.AVC, 1,59 GB (mp4)

ea90f99e9407e14900bfcad2f2e88ffe.jpg

rendező: Ron Fricke
forgatókönyvíró: Ron Fricke, Mark Magidson, Bob Green
zeneszerző: Lisa Gerrard, Michael Stearns, Brendan Perry
operatőr: Ron Fricke
vágó: Ron Fricke, Mark Magidson, David Aubrey

A szó jelentése:
Ősi, szufi szó, mely igen sok nyelvben megtalálható. Jelentése áldás, életesszencia, létértelem, lélek, melyből az evolúciós folyamat elindul. Csupán egy igazi kérdés létezhet: bolygónk és a rajta élő ember kölcsönhatása. A baraka a dolgok legbelső lényegére világít rá.

A tér- és idősíkok ellentétei:
A film 6 kontinens 24 ország 69 színhelyére kalauzol el bennünket - Japántól Kenyáig, Tanzánián át Kaliforniáig - a Föld lehető legkülönfélébb helyeire csöppenünk. A térbeli és időbeli utazás hatalmas ellentéteket feszít egymásnak, egyszerre borzongat és gyönyörködtet. Egyrészt a fényképszerűen felvonultatott tájak, eltérő emberi kultúrák és vallások ütköznek, másrészt az ősi, tiszta világ és a mai, sérült, túlzsúfolt világ kelt feszültséget e lenyűgözően megjelenített alkotásban. Az emberi civilizáció újfajta megközelítésből kerül nagyító alá, a párbeszéd nélküli ábrázolásmód még inkább érzékelteti, hogy mi, emberek közel sem vagyunk tökéletesek. A már korábban, 1992-ben bemutatott film nagy sikert aratott Magyarországon.

A valós lét értékei: A misztikus kaland során a világ szívfájdító szomorúsága kerül előtérbe - miközben rádöbbenünk a valós lét igazi értékeire. Nemcsak arról szól, amit látsz, nemcsak az a fontos, amit értesz; az érzékek viharában találod magad, amint lélegzetelállító hanghatások közepette átsuhansz az egész világon...

Informations by PirateClub MediaInfo v1.1

Világok arca Baraka
Videó információk:
Méret: 1,59 GB
Hossz: 1:37:48
Típus: MPEG-4 (AVC - Advanced Video Codec)
Felbontás: 1920 x 864 pixel
Bitráta: 2 150 Kbps
Képkockák száma/mp: 23.976
Oldalarány: 2.222

Audió információk:
Audiósávok száma: 1
Audiosáv #1 adatai:
Audiósáv típusa: A_AAC/MPEG4/LC (AAC LC)
Csatornák száma: 2
Bitráta: 173 Kbps CBR
Mintavételezési frekvencia: 48.0 KHz

f7908b2d81fdedd3aff0114769de88a1.jpg

Please login or register to see this code.


Saját feltöltés, jelszó nincs.


Samsara - (Samsara)   2012
színes, non-verbális (5.1), amerikai, zenés filmesszé, BRRip.XviD, 1,37 GB

89c657b16ea623af7e852c2d80280a72.jpg

rendező: Ron Fricke
forgatókönyvíró: Mark Magidson, Ron Fricke
zeneszerző: Marcello De Francisci, Lisa Gerrard, Michael Stearns
operatőr: Ron Fricke
producer: Mark Magidson
vágó: Ron Fricke, Mark Magidson

A 'szamszára' szanszkrit szó, lényege az élet örök körforgásában változó jelenségek mélyebb értelmezése. Ez adja a film kiindulási pontját is: Frickle és Magidson azt a megfoghatatlan, mégis működő összekapcsolódási pontot kutatja, mely a keleti vallások szerint átível életeinken, újjászületéseinken.

A stáb 5 éven keresztül, 5 kontinens 25 országában forgatott. A csodálatos felvételeket 70mm-es filmre rögzítették, ennek köszönhető a döbbenetes vizuális élmény, melynek alapját a szent földek, a katasztrófa sújtotta övezetek, ipari komplexumok és természeti csodák lélegzetelállító látványa adja.

Informations by PirateClub MediaInfo v1.1

Samsara
Videó információk:
Méret: 1,37 GB
Hossz: 1:42:05
Típus: AVI (XviD - XviD project)
Felbontás: 720 x 304 pixel
Bitráta: 1 523 Kbps
Képkockák száma/mp: 23.976
Oldalarány: 2.35

Audió információk:
Audiósávok száma: 1
Audiosáv #1 adatai:
Audiósáv típusa: AC3 (AC3)
Csatornák száma: 6
Bitráta: 384 Kbps CBR
Mintavételezési frekvencia: 48.0 KHz

f7908b2d81fdedd3aff0114769de88a1.jpg

Please login or register to see this code.


Saját feltöltés, jelszó nincs.

Hozzászólás megosztása


Link a hozzászóláshoz
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Figyelem!

Az oldal használatával elfogadod az általunk hozott szabályokat.