Jump to content
Elit Fórum

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

vjeti

Beatrice - A Megkerült Hangszalag

Ajánlott bejegyzések

vjeti

A Kép linkje nem megfelelõ ezért nem jelenik meg!

Megjelenés dátuma: 1992
Stílus: Rock
Formátum: MP3
Bitráta: 256 kbps
Frekvencia: 44,1 KHz

Leírás:
Csuka Mónika és Nagy Feró szerző-, majd házaspár 1970-ben alapította meg Beatrice nevű együttesét. Eredetileg lányok zenéltek a csapatban. Főként külföldi előadók szerzeményeit játszották, de saját dalaik is voltak, és egy kislemezük is megjelent. A zenekar a későbbiekben koedukálódott. 1974-ben átalakultak és Próféta néven zenéltek, majd újjáalakultak.
Az 1977-es Metronóm Fesztiválon, Gyere kislány, gyere című szerzeményükkel vettek részt.
1978 elején indult az "igazi", híres-hírhedt Beatrice vesszőfutása, a tiltott-turt mezsgyéjén. A zenekar tagjai induláskor: Nagy Feró, Lugosi László, Miklóska Lajos, Donászi Tibor, Gidófalvi Attila.

A zenekar nem illeszkedik a szocialista kultúra kiszolgálói közé, ezért rágalmak özöne zúdul rá (pl. csirkedarálás). Ellentétben a többi "őszinte kemény rock" zenekarral, nem jelenhetett meg nagylemeze. Nyíregyháza kivételével az egész országban be van tiltva, sehol nem játszhat. A legellenzékibb zenekar az egész műfajban. Az egyedüli, aki a rendszer szemébe meri mondani, hogy "nem kell", szövegei egyaránt képviselik a helyüket nem találó "nagyvárosi farkasokat", a perifériára szorult rétegeket, és a "térden állva" kényszerült másként gondolkodókat. Nagy Feró útlevelét bevonják, a zenekar működését lehetetlenné teszik. 1981. augusztusában oszlik fel a zenekar, amikor a frissen alakuló zenészt szakszervezet is elhatárolódik a Beatricétől, a kommunista rezsim kérésére.

Nagy Feró zenei pályájának következő állomása a "régi" Bikini, ez a máig sajátos, egyéni hangvételű, két nagylemezt megélt punk-rock csapat. Teljesen egyéni ízt képvisel a magyar rockpalettán.

1987-ben újjáalakult a Beatrice, 1988-ban jelenik meg első nagylemeze. Rövid idő elteltével - addig zenei átjáróház - alakul ki a zenekar történetének máig legsikeresebb formációja. Nagy Feró, Lugosi László, Zselencz László, Pálmai Zoltán. A zenekar a slágerlistákat is átírja (Boldog szép napok, A kétezredik év felé). A közönségsikert végre szakmai elismerés is követi: az év énekese, ez évtized énekese, az év rockzenekara. Az 1990-ben kiadott új anyag - "Utálom a XX. Századot - mérföldkő (alapműwink.gif a magyar rockzene történetében. Rajta az eddigieknél is nagyobb slágerek (8 óra munka, Pancsoló kislány). A zenekar teltházas fellépést produkál - nagy szimfonikus zenekari kísérettel - a Budapest Sportcsarnokban.

A rendszerváltás után azonban a Beatrice egyre kevésbé találja a helyét. Nagy Feró kezdeti liberális beállítottsága után "jobbra" sodródik. A zenekaron belüli politikai ellentétek szétfeszítik az együttes kereteit. Lugosi és Pálmai kilép a Beatricéből. A zenekar még újjáalakul, de az új, "régi Bikinis" (Németh Gábor, Vedres József) formációit is legyőzi a politika. Nagy Feró új, látványos fellépését az új tagok sem vállalják fel. A fiatalokból alakított új Beatricét egy ideig érdektelenség kísérte. Nagy Ferót elhagyja régi közönsége, de mostanában újra egyre többen járnak a koncertekre.

Dallista:
01 - Üzenetek
02 - Jerikó
03 - Angyalföld
04 - Motorizált nemzedék
05 - Térden állva
06 - Nem kell
07 - Topis zenész
08 - Topis blues
09 - Kislány bug(y)i
10 - Nagyvárosi farkas

Link:

Please login or register to see this code.

 

Hozzászólás megosztása


Link a hozzászóláshoz
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Figyelem!

Az oldal használatával elfogadod az általunk hozott szabályokat.